Muis Met Hep CNature kopte deze week met: “Human occludin is a hepatitis C virus entry factor required for infection of mouse cells.” Ofwel: “Een humaan eiwit op muizencellen zorgt ervoor dat Hepatitis C die cellen kan infecteren.”

Lekker belangrijk… Dat klinkt als een Frankenstein story. Hoewel, toch maar even lezen. Immers, dit is niet ‘the Journal of Failed Experiments‘. This is Nature!

Het probleem met Hepatitis C Virus (HCV), is dat er niet een vaccin voor is, zoals Hepatits A en B. Als je het eenmaal hebt (via besmet bloed, niet via spuug zoals Hepatitis B) dan is de kans groot (20%) dat je uiteindelijk levercirrose ontwikkelt. Als dit ernstige vormen aanneemt zul je een nieuwe lever nodig hebben, of je kan leverkanker krijgen. Ongeveer 200 miljoen mensen zijn geïnfecteerd met HCV.

Een tweede probleem is dat HCV niet goed groeit in een lab. Al het werk aan HIV had nooit gedaan kunnen worden, als we niet in staat waren geweest het virus in een petrischaaltje te laten sudderen. Dit probleem is deels opgelost door een belangrijk artikel in Science in 2005. (gratis hier). Charles Rice en zijn groep slaagden erin HCV in het lab te laten repliceren.

Het derde probleem is dat er geen goed diermodel is om vaccin-kandidaten te testen. Voor HIV worden apen gebruikt, of muizen met een humaan afweersysteem (dan zijn alle muizen-bloedcellen vervangen voor mensen-bloedcellen).

Dit artikel in Nature (gratis samenvatting hier) is van dezelfde groep als het Science artikel (some people have it all) en gaat dus over het ‘vermenselijken’ van muizencellen, zodat HCV binnen kan dringen en een infectie kan starten. De onderzoekers hebben gevonden dat occludine cruciaal is om de cel binnen te dringen. De functie van het eiwit in gezonde mensen is waarschijnlijk ervoor zorgen dat cellen elkaar vast kunnen houden (‘adhesie’). Maar HCV gebruikt het dus als ‘deurtje’.

Nu zijn de proeven alleen nog maar op muizencellen gedaan, niet in een muis zelf. Daarvoor moet je eerst een muis genetisch manipuleren zodat diens levercellen humaan occludine zullen maken. Dit onderzoek is echter veelbelovend, en als na verder onderzoek blijkt dat dit echt werkt, is het te overwegen zo’n muis daadwerkelijk te ‘maken’. Als je dan een vaccin of nieuwe medicijnen wil testen, kan dat heel makkelijk! (Arme Mickey. Na shampoos en HIV nu ook nog hepatitis.)