In de laatste week van dit jaar schrijven de auteurs van sciencepalooza over hun wetenschappelijke hoogte- en dieptepunten van 2008, en over de torenhoge verwachtingen die ze voor het komende jaar hebben. Legio onderwerpen zullen de revue passeren: van de LHC tot het klimaat, van Obama tot Fokke en Sukke, van de grootste misverstanden in de genetica tot de grootste flops van het jaar. Tot en met 2 januari bijna elka dag een nieuwe aflevering, dus mis er geen één!

De tweede dag van het nieuwe jaar. Volgens Mark was er het afgelopen jaar maar 1 hoogtepunt. Een hoogtepunt vol hoop voor de komende jaren.

Mijn hoogtepunt is niet de nieuwe deeltjesversneller in de Alpen, T-cellen van 80 jaar oud die NOG STEEDS antilichamen uitspugen of het vinden van H2O op Mars. Mijn hoogtepunt vond plaats op Nov. 4, 2008, net na 11 pm EST. Toen werd Barack Hussein Obama uitgeroepen tot president van de Verenigde Staten.

In de laatste 8 jaar is de status van de VS als toonaangevend land op wetenschappelijk gebied verdoezeld. Het wetenschappelijke beleid is 8 jaar lang gemarineerd in een reborn-again-Bush sausje en geserveerd op een bedje van zachtgegaarde Cheney-aanse doctrine. Een proeverij: stamcellen onderzoek werd ‘ge-vetoot’, HIV-bestrijding bestond uit 48 miljoen abstinentie programma’s en milieueffect rapportages betreffende het broeikas effect werden vanuit politiek oogpunt beïnvloed.

Als Obama op 20 januari wordt ingezworen zullen de lobbyisten niet zijn verdwenen, er geen omnipotente stamcellen uit de hemel neerdalen en geen nieuwe schone brandstof worden aangeboord. Maar in ieder geval is er een eindverantwoordelijke die het voornemen heeft om rationele beslissingen te nemen in het belang van de wetenschap en de vooruitgang van de wetenschap en de mensheid. Het aanstellen van Nobelprijs winnaar Steven Chu als minister van energie is daarvan het levende bewijs.

Daarbij is het mooi meegenomen dat er nu een president komt die de rapporten zelf kan snappen en een moeilijke zin normaal kan uitspreken. Maar niet alleen dat. Vanaf 2009 zal het Witte Huis ook weer een plek zijn waar EN kunsternaars EN wetenschappers EN schrijvers komen, praten en lesgeven. Da’s wat anders dan de lichten-uit-om-tien-uur-jaren onder Bush.

We bevinden ons op een breukvlak van tijden. De aarde kraakt in haar voegen en nieuwe (kennis-)economien zijn in opkomst. Maar de wereld kijkt voor heel veel dingen nog naar Washington DC.  Er is de komende decennia op veel gebieden cruciale nieuwe kennis en innovatie nodig. Belangrijk is dat dit wordt bereikt door zowel basaal als toegepast onderzoek te stimuleren. Want zo alleen kun je die stamcellen regen afdwingen.

Yes We Can!