Na al die champagne, oliebollen en kalkoenen nu tijd voor een ‘detox’ (ontgiftings) kuurtje? Vitamine-drankjes en (zie plaatje) pleisters die de gifstoffen uit je lijf zuigen: klinkt goed!

Pure onzin natuurlijk, maar intussen worden er wel miljoenen mee verdiend. Het misleidende aan deze producten is de taal die de fabrikanten gebruiken: peptide-complex (gewoon wat soja-eiwit erin doen), liposomen (‘vet’ dus), en dit stukje gaat over misbruik van het woord ‘detox’.

In Engeland is er een waakhond ‘Sense About Science’, die als taak heeft ‘to work with scientists to ensure that the best available scientific evidence is at the forefront of public discussions about science, and to correct misinformation’. Hear hear!

Vandaag publiceren ze hun onderzoek naar de eerder genoemde detox-kuurtjes. Het volledige rapport kan hier gratis worden gedownload, maar ik zal jullie even de belangrijkste en leukste conclusies voorschotelen.

1) Ieder bedrijf dat het woord ‘detox’ gebruikt, hanteert een andere, unieke definitie. Met ander woorden: ze hebben geen idee waar ze het over hebben, maar het woord ‘detox’ klinkt natuurlijk lekker, en tante Mien valt er voor in de Kruidvat.

2) Bijna geen enkel bedrijf heeft ook maar het minste bewijs om hun claims te onderbouwen. Immers, het zijn geen medicijnen, dus je hoeft geen wetenschappelijk onderzoek te doen van de wet.

3) Het merendeel van de producenten en drogisterijen moest toegeven (na confrontatie door de waakhond-wetenschappers) dat ordinaire dingen zoals ‘brushing’ (boenen) en ‘cleaning’ (schoonmaken) omgedoopt zijn tot ‘detox’ om het beter te laten klinken. (Voorbeeld: ‘deze tandpasta ‘detoxt’ je tanden!’ in plaats van: ‘deze tandpasta maakt je tanden schoon’.)

Het rapport is een aaneenschakeling van leuke voorbeelden (en als je ‘keuringsdienst van waarde‘ wel eens gezien hebt, dan weet je wat ik bedoel). 1 voorbeeldje heb ik onderaan geplakt.

En oh ja, de onderzoekers hebben zelf ook een detox-tip. Volgens hun is het beste ontgiftingsmiddel …. de NIER.

sense about science, voorbeeld pagina