In science fiction films en literatuur wordt er al tientallen jaren over gespeculeerd: robots in ons dagelijks leven, als receptioniste, bejaardenverzorger of als hulp in de huishouding. Het werkelijke leven loopt echter hopeloos achter. In 2008 stond er een aantal maal een bericht over robots in de krant, onder andere naar aanleiding van een grote robotbeurs in Japan. Voornamelijk de VS en Japan zien inmiddels de voordelen van het gebruik van robots in het dagelijkse leven. Zo worden robots als de oplossing gezien voor de toenemende vergrijzing en mede daardoor heeft de ontwikkeling van robots de laatste jaren een enorme impuls gekregen.

Terwijl in Japan de eerste robots als receptioniste werken, is in Nederland Phillips (in samenwerking met de universiteiten uit Delft, Twente en Eindhoven) aan een inhaalslag begonnen en heeft de robot TUlip ontwikkeld. Helaas zal het in Nederland minstens tot 2050 duren voordat de eerste werkzame robots op de markt zullen verschijnen. De prijs van deze robots zal afhangen van de productie hoeveelheid maar zal in de tienduizenden euro’s lopen. Ik zelf verheug me enorm op een betaalbare robot die het huishouden grotendeels voor zijn rekening kan nemen. De TUlip wordt echter eerst uitgezonden naar het WK robotvoetbal. Ik heb een vaag vermoeden dat de ontwikkeling van gebruiksvriendelijke robots volledig in mannenhanden is.