In de laatste week van dit jaar schrijven de auteurs van sciencepalooza over hun wetenschappelijke hoogte- en dieptepunten van 2008, en over de torenhoge verwachtingen die ze voor het komende jaar hebben. Legio onderwerpen zullen de revue passeren: van de LHC tot het klimaat, van Obama tot Fokke en Sukke, van de grootste misverstanden in de genetica tot de grootste flops van het jaar. Tot en met 2 januari bijna elka dag een nieuwe aflevering… Het belooft wat te worden, mis er geen één!

Eva verzorgt de aftrap met een top 5 van wat zij volgend jaar zelf wil lezen/horen/zien en ongezien aan iedereen durft aan te raden!

1. Omdat ik in Wenen woon, van zeeslakken houd en een bewonderaar van zijn werk ben: de documentaire over het leven van de Nobelprijswinnaar Eric Kandel, ‘In Search Of Memory’. Na de Kristalnacht is hij naar Amerika geëmigreerd. Daar wijdde hij zijn leven aan onderzoek naar de grondslagen van het geheugen, uit oprechte nieuwsgierigheid. Een mooie man.

2.A short introduction to Game Theory‘ van Kevin Binmore. Ik heb wat van z’n praatjes gezien, dus durf in te staan voor z’n kennis, intelligentie en schrijftalent, zie dit excerpt:

“What is game theory about?
When my wife was away for the day at a pleasant little conference in Tuscany, three young women invited me to share their table for lunch. As I sat down, one of them said in a sultry voice, ‘Teach us how to play the game of love’, but it turned out that all they wanted was advice on how to manage Italian boyfriends. I still think they were wrong to reject my strategic recommendations, but they were right on the nail in taking for granted that courting is one of the many different kinds of game we play in real life.”

3. De Fokke en Sukke-versie van de Betacanon. Elke dag eentje, tot ze op zijn, en dan weer opnieuw, omdat ze zo ‘nerdy’ zijn. Met een voorwoord van Robbert Dijkgraaf.

4. Dan Ariely, allicht de lelijkste econoom die er is, maakt podcasts (‘Arming the donkeys’). Over hoe voorspelbaar irrationeel we zijn bij het maken van dagelijkse beslissingen. Je mag hem ook mailen met vragen, dan beantwoordt hij je vraag in z’n blog en eindigt met “irrationally yours, Dan”.

5. The best American Science Writing 2008
Ik heb die van 2007 gelezen, en echt, ze zijn goed, die Amerikanen. Als je ze uit hebt en meer van hetzelfde wil: lees Dawkins’ ‘The Oxford book of Modern Science Writing’.