Gastblogger 11.12.2008
Miraculeuze wonderbesjes
Verschenen in Nieuws9 reacties

Gisteren heb ik eindelijk een wonderbesje geprobeerd. Op een feestje. In mei las ik al over de ‘miracle berries’ die in New York hippe feestjes opleukten en nu hebben ze dus ook hun weg gevonden naar Boston en mijn vriendenkring.

Miracle berries zijn besjes die je smaak veranderen. De besjes groeien aan struiken in West Afrika en de actieve stof is miraculin. Dit is een glycoprotein, een eiwit met een suikermolecuul eraan. Als je op het besje kauwt en ervoor zorgt dat het vruchtvlees goed alle delen van je tong bereikt, bindt dit glycoprotein aan je smaakreceptoren waardoor je perceptie van smaken totaal verandert: wat eens zuur was, is ineens mierzoet. Hoe het precies werkt is niet bekend maar de heersende gedachte is dat de receptoren op je tong die normaal door zoete stoffen gecativeerd worden door de binding van miraculin nu ook door zure stoffen worden geactiveerd. Als die receptoren eenmaal geactiveerd zijn is er geen verschil meer tussen de signalen die veroorzaakt werden door zoete of zure stoffen  De hersenen denken nu dus dat je iets zoets eet, terwijl je vrolijk een citroen staat weg te kauwen, of een flesje azijn leegdrinkt.

Ik vond het wel grappig. Ik proefde wel dat die citroen zuur was, hij was alleen ook heel erg zoet, daardoor leek het alsof je hele zoete citroenlimonade aan het drinken was. Hetzelfde gold voor augurken en radijsjes. Enig nadeel is dat je maag zich niets aantrekt van die besjes. Dus vandaag heb ik wat last van mijn maag, maar dat was het wel waard.

Dit stuk heeft 9 reacties

Schrijf een reactie

 1. Veel meer dan een oppervlakkige anekdote is dit stukje niet …
  Wat, waar enz., enz vind ik in de engelstalige art. wel terug.

 2. Tja het kan een doorbraak zijn, om b.v voor kinderen vieze drankjes te kunnen slikken..

 3. @Jacques. Over dat gebruik als smaakverbeteraar voor slechte eters… Ik at na mijn besje ook nog wat van de pasta met saus die ik daarvoor gegeten had en dat was echt helemaal niet lekker meer. Het is dus niet altijd een verbetering…

 4. @ Bregje
  Er wordt gesteld dat kinderen die alleen maar hoeven eten wat ze zelf lekker vinden, of kinderen die eten krijgen waarvan de smaak volledig wordt weggemoffeld (door bijvoorbeeld appelmoes) nooit leren om hun volledige smaakpalet te ontwikkelen. Ze blijven afgestemd op zoet, en leren nooit om bijv. bitter (denk: andijvie, witlof, olijven, …) te waarderen.

 5. Is overal appelmoes door doen slecht?

 6. Mischien kan het helpen voor slecht etende kinderen? Of zou dat net zo slecht zijn als overal appelmoes doordraaien?

 7. Geef die jongen gewoon een besje.

 8. He jeeje Fedde, wat ben je negatief. Natuurlijk is het maar 1 keer leuk, of misschien 2 keer, of misschien wordt het steeds leuker als je meer en meer besjes eet… We vonden het gewoon grappig. En ook wetenschappelijk interessant. In het echte leven is er trouwens wel ook interesse voor die besjes hoor. In Afrika, waar die besjes dus vandaan komen worden ze gebruikt als smaakverbeteraar bij zurige voedingsmiddelen. In Amerika is in de jaren 70 ook geprobeerd om de besjes te commercialiseren omdat ze dingen zoet maken zonder calorieen toe te voegen aan eten. Het is echter nooit als zoetstof op de markt gekomen. Velen denken dat dit komt door de lobbyende suikerindustrie die daar een stokje voor heeft gestoken…

 9. Hoi Nadine,
  ik vraag me af waarom mensen dit doen… gewoon voor de leuk? dan is na 1 keer de lol er wel af, toch?

Gastblogger 11.12.2008
miraculeuze-wonderbesjes
Verschenen in NieuwsGeen reacties
Dit stuk heeft geen reacties

Schrijf een reactie

Reageer als eerste!