In de laatste week van dit jaar schrijven de auteurs van sciencepalooza over hun wetenschappelijke hoogte- en dieptepunten van 2008, en over de torenhoge verwachtingen die ze voor het komende jaar hebben. Legio onderwerpen zullen de revue passeren: van de LHC tot het klimaat, van Obama tot Fokke en Sukke, van de grootste misverstanden in de genetica tot de grootste flops van het jaar. Tot en met 2 januari bijna elke dag een nieuwe aflevering, mis er geen één!

Zo op de valreep maakt Bregje zich druk over waar het toch heen moet met het klimaat. Welke van de stortvloed aan rapporten en voorspellingen die er in 2008 zijn gedaan met betrekking tot de zeespiegelstijging moeten we nu eigenlijk geloven?

De gigantische verschillen in de te verwachten zeespiegelstijging, die we dit jaar voor ons kiezen hebben gekregen. De berekeningen van de Deltacommissie lopen wel erg uit de pas met de meest recente berekeningen van het KNMI en de UN (respectievelijk 1.30 meter versus ongeveer 60 centimeter maximaal). Volgens de geïnterviewde woordvoerders is dit te verklaren door verschillende aannames en doordat de Deltacommissie uitgaat van het meest extreme scenario. Hoewel ik wel geloof dat het allemaal te verklaren valt, ga je op deze manier wel een berg vraagtekens plaatsen bij de nauwkeurigheid van deze berekeningen. Hoe groot is dan de kans dat het zeer extreme scenario van de Deltacommissie uitkomt? Als die kans heel klein is, dan is weer de vraag of je wel van zo’n scenario uit wil gaan en of het niet slimmer zou zijn om samen met de ingeschatte stijging ook de kans op die stijging even te noemen. Hoe het ook zij, het is voor de gemiddelde burger, waaronder ik, inmiddels nog maar moeilijk te volgen. De enige manier om er nog een oordeel over te vormen is om alle afzonderlijke rapporten door te gaan ploegen. Misschien leuk voor onder de kerstboom of tijdens de oliebollen?