Op mijn i-pod had ik nog een oude “The Naked Scientist” podcast staan. Dat is echt een leuk programma, met grappig en interessant wetenschapsnieuws. In de uitzending van 26 oktober leerde ik twee belangrijke dingen.  • Niet verrassend, wel leuk: alcohol maakt dat mensen elkaar aantrekkelijker vinden. Dat wisten we natuurlijk al, maar onderzoekers in Engeland hebben het nu wetenschappelijk bewezen. En je hoeft je daarvoor niet helemaal te bezatten. Twee wijntjes levert al een duidelijk effect op. (En verrassend voor mij: een sigaret helpt ook!). Zie hier voor het hele verhaal.
  • Ook leuk en wél verrassend: een warm drankje in je handen maakt mensen aardiger en positiever over anderen! De proefpersonen werden door een assistent gevraagd even een kopje koffie (of ijskoffie als controle) vast te houden. Daarna moesten ze mensen op basis van een korte beschrijving beoordelen en ze moesten beslissen of ze een kadootje wilden krijgen of het aan een vriend wilden geven. De mensen die warme koffie hadden vastgehouden waren duidelijk positiever over anderen en guller! Zie hier voor het artikel in Science.

Nu ik weet dat alcohol ervoor zorgt dat we elkaar aantrekkelijker vinden en dat mensen aardiger worden als ze een warm drankje in hun handen hebben, heb ik me vast voorgenomen om volgende week op onze kerstborrel iedereen een glas glühwein in de hand te drukken. Zelfs als er geen alcohol in zit maakt het mensen gezelliger. Dus: zet je over je vooroordelen tegen warme wijn heen en kook een pannetje glühwein voor de kerstborrel!