Gastblogger 13.12.2008
Eicel van Harvard
Verschenen in Columns en Opinie, Nieuws8 reacties

Eicel van HarvardIk las gisteren een advertentie in “The Harvard Crimson” (ons universiteitsblaadje) die me aan het denken zette. Een Joods echtpaar zoekt hulp bij het vervullen van hun droom, het hebben van een kindje. Kennelijk is uit onderzoek gebleken dat de vrouw geen goede eicellen maakt want ze zijn op zoek naar iemand die bereid is om, tegen fikse betaling, een eicel te doneren. Ongelofelijk dat dat allemaal kan natuurlijk, in vitro fertilisatie enzo, maar verder nog niks geks aan eigenlijk. Toen ik verder las verbaasde ik me alleen over de eisen die ze aan de genetische moeder stellen (Harvard student (!), hoge cijfers, knap… zie onder). Ze stellen heel netjes dat de genoemde eigenschappen de donor ideaal zouden maken, wat impliceert dat ze niet per se aan alles hoeft te voldoen, maar het intrigeerde me toch.

Toevallig las ik twee weken geleden een artikel in de New York Times over een soortgelijk onderwerp. In dit geval ging het om een stel dat prima eicellen en zaadcellen produceerde, maar toch geen kindje konden krijgen. Er werd vastgesteld dat haar baarmoeder niet in staat was om een zwangerschap te voldragen en dus besloten ze op zoek te gaan naar een draagmoeder. In dit geval was dat een draagmoeder in de engste zin van het woord: alleen het dragen van de baby werd uitbesteed. Hier viel me ook al op dat bij de keuze van de draagmoeder niet over één nacht ijs werd gegaan.

Ik schrijf dit niet omdat ik het gek vind; natuurlijk wil je dat de biologische moeder van je kind geen ziekmakende mutaties heeft en natuurlijk wil je dat de drager van je kind een gezonde, gelukkige vrouw is. Ik ben gewoon verbaasd over het geheel. Over het feit dat er ineens mensen zijn die dit soort keuzes moeten maken. Ik ben, denk ik, eigenlijk gewoon verbaasd dat het allemaal kan.

Dit stuk heeft 8 reacties

Schrijf een reactie

 1. Ohja en gratis te bekijken op http://www.hulu.com

 2. Een vriend herinnerde me dit weekend aan GATTACA, de film uit 1997 over het selecteren van embryos en de gevolgen daarvan op de maatschappij. Ik had die film nog niet gezien maar het is echt een aanrader en hij sluit nauw aan bij dit onderwerp!

 3. @fedde:
  Ik las een heel interessant artikel over dat bij kleine kinderen al kan worden vastgesteld of ze neiging hebben om psychopatisch gedrag te vertonen (zeer waarschijnlijk dus wel een syndroom met een genetische component!). Als er neiging tot dit type gedrag wordt vastgesteld kan je daar als ouder/omgeving/hulpverlener al bij jonge kinderen zeer gericht mee bezig zijn, wat dan weer het aannemen van excessen van dit type gedrag kan verminderen. Dus: zelfs geen garantie tegen psychopaten met donor-ouders, met een beetje pech krijg je een psychopaat met taaislijmziekte, die mogelijk ook nog dom en lelijk is, ondanks zijn mooie slimme moeder.

 4. @Bregje:
  ja maar psychopaten onstaan vaak door ‘nurture’, terwijl bijvoorbeeld taaislijmziekte volledig ‘nature’ is. Dus wellicht hopen de eicel-kopers dat ze in hun perfecte wereld waar geen vuiltje aan de lucht mag zijn (anders krijg je straf) dat hun kind opgroeit tot een zeer fijn en perfect exemplaar!
  Stel je voor dat dit je ouders zijn: bij iedere misstap die je maakt zeggen ze ‘nou je was ook je geld niet waard!, wat een miskoop’. hihi

 5. Iemand kan mooi en intelligent zijn, maar verder een enge psychopaat, en hoe kom je daar dan weer achter?

 6. Ha Nadine, interessant verhaal. Ik vind het aan de ene kant een beetje naar, zo’n advertentie. Dit zijn nog veel meer eisen dan in een doorsnee “man zoekt vrouw” advertentie. Aan de andere kant: IQ is voor een groot deel genetisch bepaald. Als je een intelligent kind wil moet je een intelligente moeder vinden. Hoe zouden ze dan willen dat de mogelijke egg donor bewijst dat ze “free [is] of genetic diseases”? Dan toch eerst even je genoom laten sequencen? Zie http://www.sciencepalooza.nl/?p=373 ;-)

 7. very weird indeed. Oxford is a much better university…
  x Lizzie

 8. Wat mij heel erg verbaasd is dat het uitgerekend een Joods paar betreft. Het is nog niet zo heel lang geleden dat er een gek rondliep die dacht dat het, in verband met de selectie van de übermensch, beter was om alle Joden uit te roeien. Dit komt er toch heel dicht bij in de buurt. Gelukkig kunnen ze blijkbaar ook relativeren, anders hadden ze natuurlijk niet voor een Harvard studente gekozen ;)

Gastblogger 13.12.2008
Eicel van Harvard
Verschenen in NieuwsGeen reacties
Dit stuk heeft geen reacties

Schrijf een reactie

Reageer als eerste!