Bregje schreef anderhalve maand geleden over hoe de wereld eruit zou zien als wij mensen morgen allemaal plotseling zouden zijn verdwenen. Nu struikelde ik vanavond over een animatie van Scientific American met hetzelfde onderwerp die de moeite van het bekijken waard is. Conclusie van het stuk van Bregje en het filmpje: de meeste van onze sporen zijn binnen de kortste keren uitgewist.

Het is toch ongelofelijk eigenlijk. Nog maar zo’n vijftig duizend jaar geleden zijn we vanuit Afrika vertrokken om ons over de aarde te verspreiden. We hebben sindsdien allerlei geweldige dingen uitgevonden en enorme gebouwen neergezet, maar als we eenmaal zijn verdwenen dan is het binnen de kortste keren onduidelijk dat we hier ooit geweest zijn. Nou ja, behalve dan allerlei giftige en praktisch onafbreekbare stoffen die we hebben gemaakt. Daarmee hebben we dan toch maar mooi “de mens was hier” in de aarde gekerfd. Beetje triest erfgoed als je er zo over nadenkt.

Maar dan nu het filmpje!