Ouderen kunnen het beste maar veel licht krijgen en serieus worden aangesproken. Dementie bij ouderen blijkt namelijk te verminderen door lichttherapie en te versterken door zogenaamde ‘elderspeak’. Dit zijn de resultaten van verschillende recente onderzoeken. Onder ‘elderspeak’ wordt het neerbuigend praten tegen ouderen verstaan, zoals het gebruiken van de aanspreekvorm “we” in plaats van “u” of “je”. Het op deze manier betuttelen van mensen boven de 50 blijkt zelfs de levensduur met enkele jaren te kunnen verkorten.
Onderzoekers van Yale University ontdekten dat proefpersonen met een positief zelfbeeld en een positief beeld van ouder worden, gemiddeld 7.5 jaar langer leefden. Daarnaast ontdekten onderzoekers van de University of Kansas dat ouderen met een lichte vorm van dementie, die betuttelend worden toegesproken, geïrriteerd zijn en aggressief worden. Het zelfbeeld wordt negatiever waardoor de oudere in een negatieve spiraal terecht komt, wat de symptomen van een ziekte als Alzheimer kan versterken.
Eén van de voornaamste problemen bij mensen die dementeren is dat de biologische klok vaak danig van slag is. Dit leidt tot een onregelmatig slaapritme en oververmoeidheid. Beide hebben een negatief effect op de voortgang van de ziekte. Om de biologische klok in het gareel te houden is lichttherapie aan te bevelen. Veel licht vermindert depressies en remt de geestelijke achteruitgang, blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut van Neurowetenschappen. De groep dementerenden die extra licht kreeg toegediend via extra felle tl-buizen ging zienderogen vooruit in vergelijking tot de groep die onder minder felle tl-buizen zat. De proefpersonen die meer licht kregen hadden bij allerlei klusjes minder assistentie nodig en konden zowaar weer zelf boterhammen voor de lunch klaar maken. De bejaarden zijn dus zelf gelukkiger en bovendien hebben ze ook minder intensieve verzorging nodig. Je verwacht dat dit laatste punt bij sommige politici wel interesse zou moeten wekken om rap tl-lichten te gaan monteren in bejaardentehuizen.
18.05.2011
17:16
ksnap der niks van ksnap der niks van!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
xxxhvj
19.11.2008
12:14
Beste Jacques, Als ik jou was zou ik toch maar in de buitenlucht trainen,hardlopen o.i.d. En als je niet meer tot 10 kunt tellen wordt het niveau al gauw : 1, 2, heleboel.
Groeten
Joost
18.11.2008
11:23
Je kunt natuurlijk ook proberen Sciencepalooza.nl te blijven volgen. Lekker met je laptop voor het raam. Is ook heel uitdagend en veel leuker. Sudoku komt later wel, als ik niet meer tot 10 kan tellen.
17.11.2008
23:08
Beste Bregje,
Om het denkvermogen te stimuleren,kun je veel spelletjes doen,klopt .Om zelf dementeren te voorkomen kun je jezelf steeds lastiger opgaven opleggen b.v. door Sudoku .Begin met 3 sterren en met 5 sterren ga je pas echt uit je dak potlood en vlakje zijn dan wel nuttig.
Ten 2e probeer elke dag een uur hard in de buitenlucht te trainen ,heb je meteen je licht.
Voor meneer Koring,Als men U met je of we aanspreekt antwoordt dan b.v. met Zeg jongmens Zou u mij met U willen aanspreken?” Effect is verzekerd ;eigen ervaring,dat klinkt zeer denigrerend.
Kan iemand mijn e-mail adres weghalen,alvast bedankt.
13.11.2008
22:12
Hoi Bregje. Interessant stukje. Ik heb ook wel eens gelezen dat beter licht (feller en/of een completer spectrum) op de werkplek tot meetbaar betere werkresultaten leidt. Niet alleen goed voor ouderen dus!
12.11.2008
11:01
Bedankt voor de positieve reactie. Ik vond het zelf vooral interessante nieuwtjes omdat ik altijd dacht dat er weinig tegen dementie te doen was. Toen mijn oma ging dementeren deed mijn opa geheugenspelletjes met haar, niet half zo onzinnig kennelijk als ik toen vreesde. Verder lijkt het me, gezien de toenemende vergrijzing, een belangrijk vraagstuk hoe je ouderen gelukkig en betrokken bij de maatschappij houdt.
Ik bedoel inderdaad, aanspreken met of “je”, of “u”, in plaats van met “we”.
Groet, Bregje
12.11.2008
08:51
sorry breGje
12.11.2008
08:40
Beste Brechje,
Zojuist ben ik mijn werkdag begonnen hier in Nederland toen ik blij verrast de aankondiging van je blog las. Ik heb daarvoor een handig tooltje die me voortdurend laat zien wat jullie nu weer bedacht hebben. Gelet op mijn leeftijd was dit een onderwerp wat direct mijn buitengewone interesse wekte. Eindelijk een goed motief voor de wake-up light die ik enige tijd geleden gekocht heb, dacht ik na het lezen. Het ding is dan wel erg lelijk en lastig te bedienen, het is blijkt een goede investering voor de toekomst.
Over dat “we” ben ik het helemaal met je eens. Zeker als het door een politieagent wordt uitgesproken. Over “je” en “U” moet ik nog erg nadenken. Ik ben van de generatie die het leuk vond om iedereen met “je” en “jou” aan te spreken. Dat vonden we heel modern in onze tijd en nog altijd heb ik de neiging om achterom te kijken als iemand U tegen me zegt (zeker als dat met een ouderwetse hoofdletter wordt uitgesproken). Nu ik het nog eens herlees geloof ik ook dat je niet bedoeld dat oudere mensen allemaal U-mensen zijn. Gelukkig maar, want dat heeft een nare bijsmaak. Ik dank je hartelijk voor je heldere bijdrage en wil je vragen vooral zo door te gaan. Ik ga nu snel aan het werk en zal de kapotte TL buis boven mijn buro vandaag nog laten repareren.
Vriendelijke groet,
Jacques Koring