De kalkoen ligt zachtjes te pruttelen in de oven. De pompoentaart staat al heerlijk te geuren op het aanrecht. En ik ben net de ‘stuffing’ aan het voorbereiden (stuffing kan je beter niet in de kalkoen doen als vulling maar kan je beter apart bereiden en serveren). Vrienden zullen over een uur of twee binnen komen druppelen met wijn, bij- of voorgerecht. Het is vandaag Turkey-time, oftewel: we vieren Thanksgiving.
Thanksgiving is de belangrijkste feestdag van het jaar die we sinds vorig jaar met veel liefde in ons leven hebben opgenomen. Immers, als er iets te vieren valt waar heerlijk eten en drinken en goed gezelschap bij betrokken zijn, dan zijn we niet te beroerd om daar aan mee te doen en zelf een etentje te organiseren.
Maar ja, met al die feestdagen in deze tijd van het jaar en een traditie waar (te) veel eten soms het doel lijkt, moet je toch een beetje oppassen dat je niet dichtslibt. Dus het nieuws dat er een pil in de maak is waarmee obesitas misschien voorkomen en verholpen kan worden komt mooi op tijd.
Gerald Schulman en zijn team van onderzoekers op Yale University hebben ontdekt dat NAPE (N-acylphosphatidylethanolamine) onze hersenen vertelt dat we vol zitten. NAPE wordt gevormd uit vetzuren in ons voedsel. Het komt terecht in het bloed en vervolgens in het ‘honger centrum’ in de hersenen waar het het signaal verspreid dat verzadiging is opgetreden. Kortom, de vorming van NAPE zorgt ervoor dat je stopt met eten omdat je vol zit.
Muizen en ratten die een hoeveelheid NAPE kregen toegediend die de situatie nabootst van na het nuttigen van een maaltijd hadden geen interesse meer in eten. NAPE lijkt dus een belangrijke factor te zijn die voedselinname reguleert. Of dat ook zo werkt bij mensen is nog niet duidelijk. Bovendien zou NAPE ook best bij-effecten kunnen hebben. Tests op mensen zullen over niet al te lange tijd volgen en dan moet maar weer blijken hoezeer mensen op muizen lijken
Eigenlijk is het maar goed dat die eetlust verpestende pil er nog niet is. Leve thanksgiving, leve de feestdagen! En nu snel de turkey uit de oven halen.
27.11.2008
19:49
ja das precies wat ik bedoelde (maar niet zo duidelijk zei zoals Tim): het effect zal zeer waarschijnlijk afnemen, en een nieuw evenwicht stelt zich dan in. Als je dan met die pillen stopt, word je mega-dik…
27.11.2008
19:13
Ik vraag me ook af of het echt werkt. En vooral op de langere termijn. NAPE beschermt de neuronen die het ‘hongersignaal’ doorgeven. Dus je kan je voorstellen dat die neuronen op een bepaald moment gevoeliger worden, er is dan een steeds hogere dosis NAPE nodig om het signaal te dempen. Dan is het wel een beetje uitgewerkt. Maar in die korte tijd dat het dan werkt lijkt het me dat er inderdaad wel flink gecashed kan worden door zo’n fijne celeb.
27.11.2008
19:08
Alex:
hmm ja, Viola is idd niet heel dun, maar misschien krijgt ze nog een slanke fase, net zoals Patty Brard ooit had. (En dan dus gelijk cashen door reclame te maken voor die pillen)
27.11.2008
18:14
Ik had mijn eerste Thanksgiving afgelopen zondag en ook die was uitermate wetenschappelijk verantwoord – vooral eigenlijk door het gezelschap. Trouwens, zo’n pil: zou dat niet allereerst invloed hebben op de hoeveelheid sla/groente etc die je eet? Voor zover ik weet, heb je vanzelf de neiging om als het gaat om vet/zoetigheid de NAPE-signalen even te negeren. Toch dik worden en minder vezels, denk ik dus. @Fedde: Viola Holt is toch niet slank?
27.11.2008
13:17
Dit is al de zoveelste wonderpil die beloofd wordt….
Het is een kwestie van evenwicht en gezond vestand meen ik.
Neem bijvoorbeeld die ‘artificial sweeteners’: mensen blijken daar dik van te worden, omdat het lichaam zich aanpast aan ‘de zoetheids-sensatie en de daaraan gerelateerde calorieen’. Maw: het lichaam heeft door dat het genept wordt met aspartaam in firsdrank-light, en slaat iedere calorie 3x zo hard op als het de kans krijgt.
En straks staat Viola Holt of een andere C-ster in de Story dit te verkopen. ‘Ik kan gewoon alles eten, toch ben ik slank’.
hihi sorry, maar ik geloof dr geen bal van.