De kalkoen ligt zachtjes te pruttelen in de oven. De pompoentaart staat al heerlijk te geuren op het aanrecht. En ik ben net de ‘stuffing’ aan het voorbereiden (stuffing kan je beter niet in de kalkoen doen als vulling maar kan je beter apart bereiden en serveren). Vrienden zullen over een uur of twee binnen komen druppelen met wijn, bij- of voorgerecht. Het is vandaag Turkey-time, oftewel: we vieren Thanksgiving.

Thanksgiving is de belangrijkste feestdag van het jaar die we sinds vorig jaar met veel liefde in ons leven hebben opgenomen. Immers, als er iets te vieren valt waar heerlijk eten en drinken en goed gezelschap bij betrokken zijn, dan zijn we niet te beroerd om daar aan mee te doen en zelf een etentje te organiseren.

Maar ja, met al die feestdagen in deze tijd van het jaar en een traditie waar (te) veel eten soms het doel lijkt, moet je toch een beetje oppassen dat je niet dichtslibt. Dus het nieuws dat er een pil in de maak is waarmee obesitas misschien voorkomen en verholpen kan worden komt mooi op tijd.

Gerald Schulman en zijn team van onderzoekers op Yale University hebben ontdekt dat NAPE (N-acylphosphatidylethanolamine) onze hersenen vertelt dat we vol zitten. NAPE wordt gevormd uit vetzuren in ons voedsel. Het komt terecht in het bloed en vervolgens in het ‘honger centrum’ in de hersenen waar het het signaal verspreid dat verzadiging is opgetreden. Kortom, de vorming van NAPE zorgt ervoor dat je stopt met eten omdat je vol zit.

Muizen en ratten die een hoeveelheid NAPE kregen toegediend die de situatie nabootst van na het nuttigen van een maaltijd hadden geen interesse meer in eten. NAPE lijkt dus een belangrijke factor te zijn die voedselinname reguleert. Of dat ook zo werkt bij mensen is nog niet duidelijk. Bovendien zou NAPE ook best bij-effecten kunnen hebben. Tests op mensen zullen over niet al te lange tijd volgen en dan moet  maar weer  blijken hoezeer mensen op muizen lijken

Eigenlijk is het maar goed dat die eetlust verpestende pil er nog niet is. Leve thanksgiving, leve de feestdagen! En nu snel de turkey uit de oven halen.