Moet je zien, een rennende garnaal op een loopband. Biologen van Pacific University in Oregon (US) bouwden deze tredmolen om effecten van ziektes op de toestand van garnalen te onderzoeken. Een gezonde garnaal kan op de tredmolen rennen met een snelheid van 20 meter per minuut en dit houdt hij ook nog eens uren vol. Zieke garnalen presteren slechter. Dit wordt voornamelijk verklaard door de aanmaak van stoffen die het herstel belemmeren.

Buiten dat je verschillen tussen gezonde en zieke garnalen kan bekijken kan de tredmolen natuurlijk ook worden gebruikt om de effecten van verschillende concentraties van stoffen in het water te onderzoeken. Dit zou bijvoorbeeld nuttig kunnen zijn om de gevolgen van zuurstofloosheid op de conditie van lopende mariene organismen te meten. Meer info zie hier.

.