Soms komt mijn vak, experimentele economie, me ineens erg werelds voor. Herinner je je die mevrouw die het een half jaar geleden redelijk goed deed als presidentskandidate in Amerika? Uit een studie die gisteren in Psychological Science is verschenen, blijkt dat het geen wonder is dat ze het niet gehaald heeft. Mannen, wordt daarin vastgesteld, worden eerder als leider gekozen als er conflicten spelen met een andere groep. Spelen er conflicten binnen de groep, dan kiest men liever een vrouw.

De onderzoekers lieten proefpersonen het soort spelletje spelen dat experimenteel economen graag doen, een investeringsspel. Je zit met twintig anderen in een zaal en wordt ingedeeld in een groep. Dan moet je beslissen of je een deel van het geld dat je net gekregen hebt, echt geld dus, in een groepsproject stopt of liever zelf houdt. Als je met je groepsgenoten boven een bepaalde drempel uitkomt, krijgen jullie je geld terug, plus een bonus. Maar als alleen jij zo gek bent om te investeren, verlies je je geld.

De onderzoekers, Marc van Vught en Brian Spisak, hebben voor dit onderzoek een deel van de proefpersonen verteld dat hun verdiensten vergeleken werden met die van hun andere groepsgenoten. Je speelt dan dus tegen je medespelers, maar ook samen met hen. Andere groepen liet hij denken dat hun verdiensten vergeleken werden met die van een andere groep- klinkt als oorlog, maar dan wat abstracter, toch? In beide settings mochten mensen een hypothetische groepsleider kiezen. Dat had verder geen enkel effect, de leider had geen invloed op het spel. Maar wat bleek: in de oorlogsetting kozen mensen veel vaker een man als leider dan een vrouw. Sterker nog, als een oorlogsgroep een mannelijke leider had, investeerde die groep meer in het project dan wanneer ze een vrouwelijke leider had. Daarentegen zorgden in de vredesgroepen de vrouwelijke leiders voor meer groepsinkomsten, en vond men hen ook ‘effectievere leiders’.

Nou, de hint is duidelijk: Obama moet de grenzen bewaken, maar Hillary had de binnenlandse problemen opgelost…