“Proefdieren zijn niet meer nodig. Het toxicologisch onderzoek kan prima worden uitgevoerd door middel van berekeningen met een computer. Dat betoogt Bas Blaauboer, de nieuwe hoogleraar Toxicologie aan de Universiteit Utrecht, tijdens zijn oratie.”  (bron: llink)

“Testen op dieren is niet meer nodig. Dat zegt Bas Blaauboer, de kersverse hoogleraar Toxicologie aan de Universiteit Utrecht. Volgens Blaauboer kunnen dierproeven vervangen worden door computermodellen.” (bron: NOS)

“Bas Blaauboer, de nieuwe hoogleraar Toxicologie aan de Universiteit Utrecht, heeft gezegd dat het testen op dieren niet langer meer nodig is en dat deze proeven vervangen kunnen worden door computermodellen.” (bron techzine.nl)

Dit nieuws, naar aanleiding van de oratie van de nieuwe hoogleraar Toxicologie Bas Blaauboer aan de universiteit Utrecht, werd gebracht door een aantal websites. De duidelijke boodschap van deze en ander websites; dierproeven zijn niet langer nodig. Wow dacht ik, we zijn ingehaald en met een behoorlijke snelheid ook, en dat nota bene door een onderzoeksgroep die een paar kilometer verderop zit. Voor de duidelijkheid, ik ben zelf bezig met onderzoek naar alternatieven voor dierproeven en hoewel we goede vorderingen maken zijn we er nog lang niet en is nog veel onderzoek nodig. Volgens mij doen dit soort berichten de vaak gevoelige discussies over het gebruik van proefdieren dan ook geen goed.

Naar aanleiding van dezelfde oratie kwam ik gelukkig ook de volgende berichten tegen:

“Dankzij vooruitgang in biologische kennis in combinatie met het gebruik van computermodellen, kunnen die risico’s steeds beter worden ingeschat zonder een dier als model voor de mens te hoeven gebruiken. Deze nieuwe strategieën, die leiden tot minder proefdiergebruik, worden door de overheid veel te weinig gestimuleerd, betoogt Blaauboer.” (bron: dierenbescherming)

“Dierproeven kunnen vervangen worden door celcultuur en computermodellen. Dat probeert de nieuwe hoogleraar Toxicologie Bas Blaauboer van de Universiteit Utrecht te bewijzen.” (bron: RTV Utrecht)

Deze berichten zijn meer genuanceerd, het eerste bericht is nota bene van de website van de dierenbescherming. De nieuwe technieken zijn veelbelovend maar we zijn er nog lang niet, er is bovendien nieuwe regelgeving en meer geld nodig. Hier ben ik het dan ook helemaal mee eens.