Geinig berichtje in PNAS deze week: Japanse wetenschappers zijn erin geslaagd om muizen te klonen van dode hersencellen van dieren die 16 jaar geleden zijn ingevroren. Niet in vloeibare stikstof, maar in een gewone vrieskist.
Vrees niet, dit is niet weer het zoveelste Frankenstein-verhaal. Het gaat niet over cryo-Amerikanen die over 300 jaar weer tot leven zullen worden gebracht, of over dat gekke mens dat haar overleden hond liet klonen. Dit is daadwerkelijk GOED nieuws!
Eerst even wat achtergrond over klonen. Simpel gezegd heb je om te klonen een levende cel nodig (zoals bijvoorbeeld bij Dolly het schaap een uiercel) en een eicel waaruit de kern met al het DNA is verwijderd. De kern van de uiercel wordt dan in de lege eicel gestopt, en die eicel wordt dat in een surrogaatmoeders baarmoeder geplaatst. Het unieke aan dit Japanse onderzoek is dat er ingevroren dieren zijn gebruikt, en dode cellen. De wetenschappers denken dat de hersencellen uitzonderlijk goed bewaard zijn gebleven vanwege de hoge concentratie aan suikers in de hersenen (ik neem aan dat dat als anti-vries heeft gewerkt).
OK, waarom is dit goed en leuk nieuws? Er zijn nogal wat diersoorten die op het randje van uitsterven staan, ookal lopen ze nog rond in dierentuinen en wildparken. Men vreest dat de genetische diversiteit van de weinige exemplaren te klein is om een gezonde populatie te fokken. Dit geldt bijvoorbeeld voor de panda. Bij ieder dier dat sterft zonder nakomelingen, wordt de genetische basis smaller. Helaas hebben dierentuinen en wildparken niet de technische faciliteiten, know-how en geld, om van ieder ‘rode lijst-dier’ een kloon te maken. Wat ze wel kunnen doen, is het dier in een plastic zak in een ordinaire keukenvriezer schuiven. Daar kan het dus blijkbaar jaren goed blijven totdat fokprogramma’s zijn opgezet.
Nu nog iedere dierentuin ervan overtuigen die dode witte neushoorn in te vriezen!
13.11.2008
12:46
hoi Nadine,
inderdaad. Het is bewaren wat ‘we’ nog hebben. Stel, je hebt 100 verschillende panda’s nodig om een gezonde populatie terug te fokken (en die uit te zetten ergens in China). Stel dat er nog 100 in het wild leven en 150 wereldwijd in dierentuinen zitten, dan is het dus ‘nu of nooit’. Over 10 jaar is het sowieso te laat dan. Je hebt dan nog wel wat levende exemplaren, maar als je die steeds met elkaar blijft kruisen, krijg je een genetisch zwak dier.
Er zijn voor planten zgn zadenbanken, waar zaden bewaard worden van allerlei varianten. Op deze manier kunnen veredelaars altijd terug naar een oudere variant. Nu moeten we dus naast planten ook panda’s opslaan! Panda-bank
12.11.2008
22:18
He Fedde, ik begrijp alleen niet hoe dit invriezen en klonen gaat helpen om de genetische diversiteit te vergroten (elk ingevroren dier levert maar 1 genetische samenstelling op)? Het gaat dus alleen voorkomen dat we op een gegeven moment zonder panda’s zitten!?
12.11.2008
17:55
Misschien Lonesome George? Die lijkt hard aan nakomelingen toe, z’n laatste projectje is net mislukt…
http://noorderlicht.vpro.nl/noorderlog/bericht/40254048/
12.11.2008
15:31
ja zeg, het HOEFT ook niet…
Het klonen van de panda is puur om sentimentele redenen. Voor het voortbestaan van de mensheid is het niet echt nodig nee. Maar de mensheid wordt nu eenmaal door sentiment gedreven. We blijven de ‘Nachtwacht’ ook maar restaureren. En de Amsterdamse grachten kunnen beter gedempd of overdekt worden voor een betere verkeersdoorstroming.
12.11.2008
15:20
nou, alleen het hoofd dan? En je hebt ook van die super vrieskisten (je weet wel, 2 kubieke meter oid).
12.11.2008
15:20
Ik zou me ook niet aan een panda wagen, laat die beesten nou toch lekker uitsterven. Een mammoet is veel interessanter. Van Fedde begreep ik dat je een levende eicel nodig hebt, misschien dat we een olifant zo gek kunnen krijgen om te doneren.
12.11.2008
15:15
Ik weet niet hoe groot jouw vriesvak is maar in die van mij past geen panda.