We kunnen weer ergens op stemmen! Zie deze “Who Will be Person of the Year 2008” website van Time Magazine. Er zijn 25 mogelijke kandidaten en op dit moment staan Barack Obama en Douglas Melton op een gedeelde eerste plaats voor de hoogste gemiddelde score. Ik ga er van uit dat iedereen Barack Obama inmiddels kent maar het is je vergeven als je nog nooit van Doug Melton hebt gehoord.

Doug Melton is professor in het departement waar ik werk. Zijn onderzoek richt zich op de ontwikkelingsbiologie van de pancreas in het algemeen en op het maken van insuline-producerende cellen in het bijzonder. Het uiteindelijke doel: mensen met diabetes genezen. De persoonlijke kant van het verhaal: zijn zoon heeft diabetes type I. Dit jaar is hij erin geslaagd om cellen in de pancreas die normaal geen insuline aanmaken zo te herprogrammeren dat ze insuline gingen produceren. Dat is de belangrijkste reden voor Time Magazine om hem op de shortlist te zetten. Zelf heb ik nog wel een andere reden: Toen president Bush in 2001 het mes zette in de overheidssubsidies voor onderzoek met embryonale stamcellen, heeft Doug Melton met zelf verworven geld 17 stamcellijnen gemaakt en die voor niets verstrekt aan onderzoekers over de hele wereld. Een onderzoeker zoals onderzoekers bedoeld zijn dus.

De uitslag van deze verkiezing is ook voor mij persoonlijk van belang. Om de week heeft mijn lab op dinsdagochtend een gezamenlijke werkbespreking van vier labs. Deze bespreking draagt de hilarische naam “McSchmelgan”, naar de vier professoren Andy McMahon, Alexander Schier, Kevin Eggan en Doug Melton. In 2006 werd Kevin Eggan door People Magazine al uitgeroepen tot “sexiest genius” (even zeven keer naar rechts klikken als je hem echt wil zien…) en nu is Doug Melton dus in de running om de “belangrijkste persoon” van 2008 te worden. Ik weet niet of zoveel roem wel in één koffiekamer gaat passen…