wetenschap-in-beeld

Wetenschappers publiceren. We schrijven artikelen om de wereld te vertellen wat we ontdekt hebben. Als het goed is beschrijven we in die artikelen ook op een duidelijke manier hoe we de experimenten hebben gedaan. Maar sommige experimenten laten zich moeilijk beschrijven, die moet je gewoon zien! The Journal of Visualized Experiments biedt nu die mogelijkheid. JoVE is een website waarop je kan laten zien hoe je je experimenten doet. Dat is niet alleen handig voor andere wetenschappers, het levert ook gewoon leuke filmpjes op. Hier een paar voorbeelden.

Blood collection from the American Horseshoe Crab, Limulus polyphemus. Hierin zie je niet alleen hoe je bloed afneemt bij de American Horseshoe Crab (5:25), iets wat je waarschijnlijk altijd al wilde weten, maar ook hoe ze kreeft eten bijvoorbeeld (2:00), en dat is echt een heel bijzonder gezicht.

Morris Water Maze Experiment. Hierin zie je het klassieke experiment dat veel gebruikt wordt voor het bestuderen van ruimtelijk geheugen en leren in ratten. Het is een van de gouden standaards in de gedragsbiologie.

Derivation of Human Embryonic Stem Cells by Immunosurgery. Een persoonlijke favoriet. Dit is van een groep waarmee we gezamenlijke werkbespreking hebben en ik ken dit werk dus goed. Het laat zien hoe menselijke embryonale stamcellen worden verkregen uit een embryo.

Maar er is nog veel meer, en nu je toch op de site bent, kun je zelf wel even verder kijken. Veel plezier!

.

.

.