De reikwijdte van een enkele hoest is vastgelegd op de gevoelige plaat door wetenschappers van Pennsylvania State University. Ze gebruikten hiervoor de Schlieren fotografietechniek waarmee kleine verbuigingen van het licht kunnen worden waargenomen. Licht ‘breekt’ bij verschillende luchttemperaturen steeds net iets anders. De buigingen van het licht in deze foto worden veroorzaakt doordat de lucht buiten kouder is dan de uitgehoeste lucht. Vermenging van de warme ‘hoest-lucht’ met de koude buitenlucht creëert daardoor een scala aan lichtverbuigingen.
Het is niet alleen mooi om te zien maar het maakt ook duidelijk waarom je je hand voor je mond moet houden als je hoest. Zoals je kan zien in een tijdreeks van foto’s hierboven legt ‘de hoest’ een afstand van een halve meter af binnen een halve seconde.
Op de site van The New England Journal of Medicine staat een vertraagde opname van de hoest.
En op de site van The New York Times vind je nog meer voorbeelden van echt coole foto’s die met deze techniek zijn genomen.
28.10.2008
16:48
EN je wendt je hoofd af als je in je elleboog hoest (ipv recht naar voren in het gezicht van je gesprekspartner). Geen slecht idee. Ik zal het es voorleggen aan Lizzie hier (a.k.a. the Queen).
28.10.2008
14:57
Leuk weetje is dat de mensen hier in de VS in hun elleboogholte (?) hoesten ipv in hun hand. Helpt waarschijnlijk ook geen sikkepit maar het voorkomt in elk geval dat je een hand vol hoest overhoudt aan deze beleefdheidsmaatregel…
28.10.2008
13:47
inderdaad, ‘de hand voor de mond’ is meer een beleefdheidsmaatregel. Werkt natuurlijk voor geen sikkepit.
28.10.2008
13:39
Ik zou het effect weleens wilen zien met een hand voor je mond. Volgens mij ontsnapt er dan ook nog genoeg. Moeten we dan toch een mondkapje voor?