Als je wilt onderzoeken hoe verschillende mensen gezichtsuitdrukkingen interpreteren, is het handig om foto’s te gebruiken. Het Max Planck Instituut voor Human Development (ontwikkeling) heeft een hele verzameling foto’s op het internet gezet, zodat andere wetenschappers die foto’s voor onderzoek kunnen gebruiken. Ik vond het erg leuk om een beetje door de foto’s te browsen. Ik heb ook meteen een eerste hypothese bedacht: jonge gezichten zijn makkelijker te lezen dan oude gezichten. Zie http://faces.mpdl.mpg.de. Hier nog een paar voorbeelden.
Leuke foto’s van gezichtsuitdrukkingen zijn ook te vinden op de website van de Süddeutsche Zeitung (een van de grootste kranten van Duitsland). De krant “interviewt” bekende mensen, die alleen met hun gezicht en houding mogen antwoorden. Vaak snap ik echt niet wat ze bedoelen (en dan voel ik me een beetje autist). Maar gelukkig zijn sommige emoties duidelijk in gezichten te lezen. Hier bijvoorbeeld een droevige Oliver Kahn (de vraag was hoe hij zich zal voelen bij het eind van zijn laatste voetbalwedstrijd als prof-voetballer). En een gelukkige Boris Becker (de vraag: of hij wel eens een blondine gekust heeft). Voor meer voorbeelden zie hier.
26.10.2008
22:09
Als je de foto’s wilt testen kun je http://www.gladorsad.nl proberen.
26.10.2008
18:10
Mijn eerste gedacht bij je hypothese was: dat komt natuurlijk doordat ze zelf jong is. Zoiets als het feit dat voor westerlingen Chinezen er allemaal hetzelfde uitzien. Maar na het bekijken van de voorbeelden op mpld moet ik je toch gelijk geven. Waarschijnlijk zijn de gezichten moeilijker te lezen omdat we in verwarring worden gebracht door de vele rimpels, of zijn ook de aangezichtsspieren verstijfd. Of zouden de ouderen gewoon slechtere acteurs zijn?