Als je wilt onderzoeken hoe verschillende mensen gezichtsuitdrukkingen interpreteren, is het handig om foto’s te gebruiken. Het Max Planck Instituut voor Human Development (ontwikkeling) heeft een hele verzameling foto’s op het internet gezet, zodat andere wetenschappers die foto’s voor onderzoek kunnen gebruiken. Ik vond het erg leuk om een beetje door de foto’s te browsen. Ik heb ook meteen een eerste hypothese bedacht: jonge gezichten zijn makkelijker te lezen dan oude gezichten. Zie http://faces.mpdl.mpg.de. Hier nog een paar voorbeelden.

Leuke foto’s van gezichtsuitdrukkingen zijn ook te vinden op de website van de Süddeutsche Zeitung (een van de grootste kranten van Duitsland). De krant “interviewt” bekende mensen, die alleen met hun gezicht en houding mogen antwoorden. Vaak snap ik echt niet wat ze bedoelen (en dan voel ik me een beetje autist). Maar gelukkig zijn sommige emoties duidelijk in gezichten te lezen. Hier bijvoorbeeld een droevige Oliver Kahn (de vraag was hoe hij zich zal voelen bij het eind van zijn laatste voetbalwedstrijd als prof-voetballer). En een gelukkige Boris Becker (de vraag: of hij wel eens een blondine gekust heeft). Voor meer voorbeelden zie hier.

Kahn Becker