Afgelopen oud en nieuw zat ik met tien vrienden in een huisje toen men begon te fantaseren over wat er zou gebeuren als de hele mensheid verging behalve wij tienen. We hebben ons eerst bezig gehouden met bedenken hoe dat mogelijk zou zijn en toen is de rest van de dag in beslag genomen met verzinnen wat we in zo’n geval zouden doen. Wanneer zou bijvoorbeeld de elektriciteit uitvallen? Zouden we nog kunnen autorijden, want wat zou er met voorraden benzine gebeuren? Hoe lang duurt het voordat bouwwerken overwoekerd worden door planten en de wilde dieren door de straten sluipen? Luguber, maar ook interessant.

Wat blijkt nu, er bestaat een boek over. Het boek heet ‘The world without us’ en is geschreven door Alan Weisman. Het boek wordt gepromoot op een webpagina met daarop onder andere een animatie over wat er met een huis gebeurt als de mensheid uitsterft en met een zeer illustratief schema waarin antwoorden staan op enkele van de vragen die ons bezighielden (http://www.worldwithoutus.com/did_you_know.html). In het schema staat wat er verandert in een wereld zonder mensen na twee dagen, na een week, na een jaar…etc.

Grappig is dat als je doorklikt om een stukje uit het boek te lezen je het hoofdstuk “Polymers are forever” krijgt te zien. Dit gaat precies over iets waar ik eerder op sciencepalooza over schreef (http://www.sciencepalooza.nl/?p=180). Overmaat aan plastic afval in oceanen dat afbreekt tot miniscule plasticdeeltjes, die nu in enorme aantallen in elke kuub zeewater aanwezig zijn en waarvan het duizenden jaren gaat duren voordat het weer uit het systeem verdwijnt.

.

.

.