Als econoom voel ik me de laatste weken het middelpunt van het nieuws. Maar tot mijn verbazing lijken de grote prijswinnende economen zich niet zo voor de crisis te interesseren. Vorige week ging ik naar een lezing van drie economie-Nobelprijswinnaars om te horen wat ze van het bailoutplan vonden, maar er werd geen woord aan vuilgemaakt. Eric Maskin, de winnnaar van vorig jaar, mompelde alleen “die crisis is toch maar een voorbijgaand probleem- mijn lezing gaat over iets belangrijkers.”

Ook de economieprijzen die deze week werden uitgedeeld gingen niet bepaald naar ouderwetse geldeconomen. De Zwitserse Nobelprijs (100.000 euro) ging naar Ernst Fehr, een neuroeconoom- iemand die economische processen in het hoofd onderzoekt, niet zozeer crises in de bankwereld.

Maar de wetenschapper die de mooiste economenprijs binnensleepte is Geoffrey Miller. Hij won de Ignobelprijs voor economie met een onderzoek naar seksclubs in New Mexico. Ongestelde lapdansers, vond Miller, krijgen aanzienlijk minder fooi (gemiddeld de helft!) dan lapdansers die in hun vruchtbare periode zijn. Biologen dachten dat bij mensen de vruchtbare periode ‘verstopt’ is. Bij andere zoogdieren wordt de vruchtbare periode flink aangekondigd. Sommige apen krijgen bijvoorbeeld mooie rood met blauwe billen. Dat bij mensenvrouwen de vruchtbare periode niet zo duidelijk zichtbaar is werd gezien als strategie om de mannetjes aan zich te binden. Met de lapdansstudie is nu aangetoond dat de klanten van de lapdansers het toch zien- of ruiken, daar waren de onderzoekers nog niet uit. Hoe het ook werkt, als lapdanser kun je vanuit economisch oogpunt beter niet de pil slikken, want dan verdien je beduidend minder.

Toch nog een praktische tip in deze tijden van crisis.

.

.