Spore is kinderspelWat een commotie over het computerspel Spore vorige week! Nou ja commotie, de antispore weblog van een vermeende zeloot die door allerlei serieuze media werd geciteerd bleek uiteindelijk nep. Voor iedereen die nu denkt euuhh, Spore? Spore is een zogenaamde simulatie game (ook wel God-game genoemd) vergelijkbaar met het meer bekende ‘The SIMS’. Doel in Spore is om virtueel leven te creëren dat onder allerlei omstandigheden kan overleven. De principes van Spore zijn gebaseerd op de evolutie theorie en juist dat leek tegen het zere been van de auteur van de antispore weblog.

Nu is Spore letterlijk kinderspel met wat er op de Harvard Medical School in Boston wordt gedaan. In een recent artikel van Wired magazine wordt het fascinerende onderzoek van Jack Szostak, belicht. Zijn groep probeert echt leven te creëereen. Dat doen ze met behulp van protocellen; microscopisch kleine bolletjes vetzuren met daarin erfelijk materiaal dat zichzelf kan vermeerderen. Tot nu toe is het nog niet gelukt om de complete protocellen uit zichzelf te laten vermenigvuldigen maar Jack Szostak denkt dat dat niet lang meer zal duren. Zodra dit mogelijk is dan is aan het fundamentele principe ‘vanuit niets nieuw leven creëeren’ zo goed als voldaan. Volgens de evolutie theorie is het daarna nog maar een relatief kleine stap (waarschijnlijk een paar miljoen jaar) dat uit de protocellen nieuwe levensvormen zullen ontstaan. Het is nog niet het keiharde bewijs maar het komt dicht bij een goede verklaring hoe zo’n 4 miljard jaar geleden leven op aarde is ontstaan.