motherchild

Het is de tweede week van september en we bevinden ons in de Algarve, Portugal. Officieel geen vakantie want in onze agenda staan 4 dagen afgeblokt met CONGRES. Maar met 28 graden en een strand op 200 meter van waar mijn poster hangt is het goed wetenschap bedrijven.

Hoogtepunt was het feit dat ik weer één van mijn favoriete wetenschappers heb zien spreken: Jonathan W. Yewdell. Yewdell is Amerikaan, viroloog en eigenwijs. Die laatste twee puntjes zorgen ervoor dat hij geliefd spreker is op congressen. Tel daar bij op dat zijn presentaties vaak vorstelijk grappig zijn en succes is gegarandeerd. Standaard opening van zijn praatjes: “Stop met schrijven, er zal niets van enige importantie gezegd worden! Wat volgt is een praatje met veel cartoons, weinig tekst, veel vragen aan het publiek en een gezonde dosis basaal onderzoek naar virussen. Yewdell’s voordrachten zijn de praatjes die je het meeste bijblijven, zonder aantekeningen. Daarnaast laat hij geen kans onbenut om zijn habitat, lees het huidige (US) academische klimaat op zijn zwakheden aan te spreken. Ondanks dat de term ‘Maverick’ de laatste maanden aan hevige inflatie onderhevig is, dekt het de lading goed.

Yewdell’s non-conformisme komt zeer goed uit de verf in twee recente essay’s die hij schreef voor Nature Reviews Molecular Cell Biology getiteld: How to succeed in Science: a concise guide for young biomedical scientists. Deel I: ‘taking the plunge’ Deel II: ‘making discoveries’. Beide essay’s zijn gelardeerd met een vleugje filosofie, grappige mopjes, tekeningen en een heuse parabel (De Wolf en het Konijntje). Het eerste deel adviseert jonge biomedische onderzoekers bij hun carriere planning en de keuzes en moeilijkheden die je op het slingerende academische bospad kunt tegenkomen: Welke universiteit kies ik? Welk laboratorium? Welke begeleider? Deel twee is misschien nog wel interessanter. De kwaliteiten, vragen en adviezen noodzakelijk voor een succesvol dagelijks bestaan worden heel elegant opgesomd: hoe groot maak ik mijn experiment? Hoe interpreteer ik experimenten? Wat vertel ik mijn baas? Zeer nuttig voor biomedici maar (en ik durf de uitdaging aan) misschien is deel twee net zo handig voor andere groepen zoals natuurkundigen, antropologen of zelfs bankiers op zoek naar een nieuw innerlijke moreel kompas.

Beste SP-lezer, gaat het lezen want een auteur die afsluit met: “Now go and discover something that shocks everybody and makes your mother proud” verdient het om gelezen te worden.