Business News RadioBusiness News Radio belde. Of ik de woordvoerder van ‘dat onderzoek naar schizofrenie’ was. Dat klopt, antwoordde ik, maar u bedoelt waarschijnlijk dat andere onderzoek. En daar ben ik helaas geen woordvoerder van.

Het is een moreel dilemma. BNR wilde graag die middag iemand in de uitzending hebben die iets kon vertellen over schizofrenie. Dat kan ik, en redelijk goed zelfs, volgens mij. Ik ben alleen niet de woordvoerder van het artikel dat op 30 juli advanced online in Nature verscheen. Hoe BNR dan bij mij terecht kwam? Waarschijnlijk via Google. Ik stel me voor dat de redactrice naar aanleiding van het bericht over ‘stotterende genen‘ gezocht heeft op ‘schizofrenie’ en ‘genen’, en zo stuitte op persberichten over hetzelfde onderwerp, maar van een andere onderzoeksgroep, namelijk die van mij.

Kan het de luisteraars van BNR iets schelen welke stotterende-genen-onderzoeker ze horen? Waarschijnlijk zou hun zakelijke instinct getriggerd worden wanneer zo’n enthousiaste, jonge kerel ze uitlegt dat stotterende genen niet zorgen dat iemand gaat stotteren, maar dat de genen zélf hakkelen en stamelen. En dat dit concept wel eens heel waardevol kan zijn bij de ontwikkeling van medicijnen, misschien zelfs wel waardevoller dan de zogenaamde SNPs (spreek uit ‘snips’) waarnaar de interesse van veel farmaceuten de afgelopen jaren is uitgegaan. “Licht u dat eens verder toe,” zou de reporter dan zeggen. Ik – aangemoedigd – zou enthousiast vertellen over het normale aantal kopieën van genen (twee), over hoe dat aantal soms varieert tussen individuen (tot soms wel vijf keer het normale aantal), en over hoe dat kan leiden tot bijvoorbeeld schizofrenie (meer kopieën produceren samen ook meer eiwitten in het brein, wat kan zorgen voor ‘stroomstoringen’). Dat kopieverschillen invloed kunnen hebben op de effectiviteit van behandelingen en medicijnen, is dan aannemelijk (hoewel nog niet bewezen).

Dus besprak ik deze kans om genetica weer eens op de financiële kaart te zetten met de daadwerkelijke onderzoekswoordvoerder, die ik persoonlijk ken. “(…) jetlag”,  “(…) ik zou graag voor je waarnemen…” en “ik kijk wel even…”, waren highlights uit dat gesprek. Helaas, de BNR-luisteraars zullen nooit weten van stotterende genen en schizofrenie.