Een verontrustend bericht over de toestand van onze oceanen in de Volkskrant: Er is een gigantische berg drijvend plastic ontdekt in de Stille Oceaan. Over een oppervlakte zo groot als Frankrijk, Portugal en Spanje drijven talloze plastic zakjes, teenslippers, rietjes en ander plastic afval. Het grootste probleem blijkt wellicht niet eens deze grote plasticconcentratie te zijn, maar eerder de talloze minuscule deeltjes plastic die overal in de oceaan ronddrijven.
Ik moest onmiddelijk denken aan een praatje dat ik ooit op een congres hoorde over ‘dead zones’ in oceanen. Deze ‘dead zones’ zijn grote gebieden waar concentraties van voedingsstoffen en organisch materiaal leiden tot zulke lage zuurstofgehaltes dat alles in het water afsterft. Ongeveer het enige dat kan leven onder deze barre omstandigheden zijn algen die lijken op grote bellen snot! Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk de Golf van Mexico en zoals je ziet is de grens in het water tussen de zuurstofloze, vervuilde zone en het heldere zuurstofrijke water messcherp.
13.06.2011
16:43
Op dit moment leven we in 2011, om precies te zijn: 13-6-2011.
Nu is de vervuiling vele malen erger. Zo doorgaan is vragen om zeer grote problemen, maar we willen er nog steeds niet aan. We hebben het nog steeds TE goed. Het is niet wachten op dat het gebeurt, nee meer wachten op WANNEER dat gebeurt. We blijven eigenwijs, blijven maar doorgaan. Hoe lang nog? 2050? Halen we niet, ben ik 100% zeker van, nu de rest nog. Wordt wakker voordat we door deze planeet wakker geschud worden! Maar ja, we luisteren niet, we luisteren nooit!
05.08.2008
11:14
Ik ben zelf eigenlijk bekender met horizontale stratificatie in de waterkolom dan met verticale. Bij horizontale stratificatie ontstaan lagen in de waterkolom door verschillen in temperatuur of zoutgehalte. Als die stratificatie eenmaal optreedt gaat het ook weer menging tegen en versterkt zichzelf daardoor. Ik zal eens opzoeken hoe dat precies zit bij die verticale grenzen, maar ik betwijfel of er veel onderzoek naar is gedaan.
02.08.2008
22:06
Jeeje, dat is echt een scherpe overgang! Ongelofelijk eigenlijk. Maar diffundeert dat niet dan? Ik bedoel, hoe blijft die overgang zo scherp?