Op de lagere school leerde ik dat de regel ‘van Duitsen bloed’ in het Wilhelmus niet klopte. De regel zou ‘van Dietsen bloed’ zijn (fijne school waar ik op heb gezeten want dat blijkt ook niet helemaal waar te zijn). Maar hoe ik dat ook probeerde te promoten erg populair wilde het niet worden. Later leerde ik dat beide woorden zoiets als ‘volk’ betekenen. Deze subtiliteit zal niet tot iedereen zijn doorgedrongen en we nemen waarschijnlijk met z’n allen aan dat we voornamelijk van Duitsen bloed zijn. Maar nee! Niets van dat alles!

Onderzoekers van het forensisch laboratorium van de Erasmus Universiteit hebben een verwantschapskaart gemaakt van alle Europeanen. En wat blijkt, we zijn vooral verwant aan de Ieren en de Engelsen. OK, OK, de verschillen zijn klein, maar het telt toch!

Die genetische kaart is vooral gemaakt met het oog op het thuisbrengen van DNA dat op een plek van misdrijf wordt gevonden. Dus worden er nu sporen gevonden na een of andere criminele daad dan kunnen de ‘CSI-ers’ voorspelen uit welk land de dader oorspronkelijk vandaan komt.

Nu stel ik voor dat we voortaan ‘van Engelsen bloed’ zingen! 

 

 

In de figuur (klik voor vergroting) zie je rechts de kaart van Europa en links hoe dicht de Europeanen aan elkaar verwant zijn.