23.08.2008
Kruintje
Verschenen in Columns en Opinie3 reacties

KruintjeToen ik een baby kreeg en zag dat hij een rechtsdraaiend kruintje had (zie plaatje), ging ik ervan uit dat hij dus linkshandig was. Ik heb namelijk ooit gelezen dat linkshandige mensen rechtsdraaiende kruintjes hebben en rechtshandige mensen linksdraaiende kruintjes. Volgens mijn eigen recente onderzoekje onder tien proefpersonen (onafhankelijk op kraamvisite) lijkt dit te kloppen. Zeven personen zijn rechtshandig en hebben linksdraaiende kruinen en de andere drie, waaronder ikzelf, zijn linkshandig en hun kruin draait rechtsom. Deze twee eigenschappen worden bepaald door hetzelfde gen. 

Een beetje onderzoek op internet leert echter dat het iets anders in elkaar steekt dan ik dacht. Een rechtsdraaiende kruin betekent namelijk vrijwel altijd rechtshandigheid in plaats van linkshandigheid. Bij mensen met een linksdraaiende kruin is het niet zo eenduidig. Van deze mensen is 50% linkshandig en de andere 50% is gewoon rechtshandig. Vandaar dat er dus meer rechtshandige mensen zijn. Verder leert het internet ons dat ook bij rechtshandige paarden het haar in een kruin meestal rechtsom draait. Ik denk dat er voor mijzelf niet veel anders op zit dan mijn eigen onderzoekje nog eens over te doen in de tijd dat ik niet gespannen naast de box zit te turven met welk handje mijn kleine spruit naar zijn speeltjes graait.

Dit stuk heeft 3 reacties

Schrijf een reactie

  1. Ik ben door dit alles erg aan het denken gezet en heb uitgevonden dat ik zelf vanuit stilstand altijd het eerste mijn rechterbeen naar voren breng als ik ga lopen. Toch draait mijn kruin naar links en ben ik rechtshandig. Is dat normaal of zo atypisch dat ik het risico loop dat ik eerdaags ga hinniken?

  2. Ja, dat vond ik dus ook dubieus, maar voorkeurskant bij paarden wordt bepaald door de voorkeursgalop van een paard. Nu zegt jou dit wellicht nog niets maar een paard heeft een linker- en een rechtergalop, afhankelijk van welk voorbeen het eerst naar voren wordt gezet. Kijk maar naar een kur van Anky.

  3. Drinkt een rechtshandig paard z’n koffie met rechts? Wat is een rechtshandig paard?

21.08.2008
kruintje
Verschenen in NieuwsGeen reacties
Dit stuk heeft geen reacties

Schrijf een reactie

Reageer als eerste!