Half Aap-half MensHet idee overviel me toen ik Richard ‘Selfish Gene’ Dawkins’ nieuwste TV documentaire aan het kijken was op het Britse Channel 4: The Genius of Charles Darwin. Wat zou nou een beter bewijs zijn dat de chimpansees onze evolutionaire neven zijn, dan mens en chimp te kruisen? Zeg maar de “primaat versie” van de muilezel. Mijn partner vond het maar onethisch van me. Ja, misschien is dat het wel, maar zou het niet INTERESSANT zijn? Stel je voor dat we chimp en mens kunnen kruisen, wat zou dat een heerlijke sneer zijn richting Maria van der Hoeven en haar ‘Intelligent Design’. (zie dit artikel daarover in Science: “Is Holland becoming the Kansas of Europe?”) In 1 woord: Gênant.

Maar goed, inderdaad, het is onethisch bla bla bla, het mag niet. Punt.

Echter, mijn hart sloeg een slag over toen ik vandaag de nieuwe New Scientist opensloeg: Ik was niet alléén in mijn onethisch gedachtenexperiment! Een Russische wetenschapper (Ilia Ivanov, hij heeft niet eens een Wikipedia pagina, tsss) vroeg zich hetzelfde af in de jaren 20 van de vorige eeuw. Ivanov wist de Sovjetleiders ervan te overtuigen dat het maken van een aap-mens kruising de Sovjet-Unie wetenschappelijk op de kaart zou zetten. Daarnaast zou door Darwins gelijk te bewijzen religie een nederlaag lijden (dat was immers ‘opium voor het volk’).

Ivanov was een expert in kunstmatige inseminatie, en had reeds een zebra-ezel ter wereld gebracht, alsmede een ratjetoe aan knaagdier-hybriden. Aan het werk dus!

Snel las ik het artikel: wat was de uitkomst? Het mag dan wel NU onethisch zijn, maar niets houdt mij tegen de resultaten van een communistische Dr Frankenstein te lezen. Maar helaas, het project had nogal wat tegenslagen te verwerken, voornamelijk door het niet in leven kunnen houden van geslachtsrijpe apen. Uiteindelijk werden vijf apen geïnsemineerd met mensensperma, maar geen van de vijf apen bracht een baby ter wereld. Vijf vrouwen die zich hadden opgegeven om geïnsemineerd te worden met apensperma werden nooit opgeroepen omdat de apen in het Russische centrum doodgingen. Een jaar later viel Ivanov in ongenade bij de Sovjets  (zoals zoveel wetenschappers toen) en werd hij verbannen naar Kazachstan. Einde project.

Ik vond het artikel ook op de site van de New Scientist.