Bedankt Nederlandse files! En dat bedoel ik zonder enige vorm van cynisme. Want zonder onze overvolle wegen, was ik gisteren niet in Leiden beland en had ik het museum Boerhaave niet bezocht. Onze eerste plannen waren een bezoek aan het Kröller-Müller Museum op de Veluwe of aan de Kunsthal in Rotterdam, maar voor onze ogen groeide, dankzij de vakantie en het slechte weer, de lengte van de files op de A1, A2 en A4 en kozen we voor Leiden. In Naturalis waren we al geweest en voor het nieuwe Corpus moet je reserveren, dus werd het Museum Boerhaave.

Museum Boerhaave is het Rijksmuseum voor de Geschiedenis van de Natuurwetenschappen en van de Geneeskunde en is nog een echt ouderwets museum met een collectie die tentoongesteld wordt als collectie; geen thematische zalen met drukknoppen, maar kasten met een informatiekaartje erbij dus. Je vindt er de voorwerpen en apparaten die de natuurwetenschappen en geneeskunde gevormd hebben, zoals de Leidse fles en de boeken van Vesalius.

De Vlaming Vesalius was een van de grondleggers van de anatomie en terwijl ik over zijn revolutionaire anatomische atlas De Humani Corporis Fabrica gebogen stond, verwonderde mijn gezelschap zich hardop over het ontstaan van de moderne natuurwetenschappen in Europa zo rond de Renaissance. Hier diende zich een uitgelezen kans aan om haar te verbazen met mijn kennis – ik heb hierover namelijk zeer onlangs een prima boek gelezen ‘De herschepping van de wereld, de moderne natuurwetenschap verklaard’ van Floris Cohen; waarin hij, soms een beetje wetenschappelijk, maar altijd helder, uitlegt hoe juist in het Europa van de 16e en 17e eeuw de moderne natuurwetenschap ontstond en niet in andere hoogontwikkelde beschavingen zoals de Griekse, Islamitische of Chinese.

Helaas liet mijn geheugen me volledig in de steek en kwam ik niet veel verder dan dat het iets te maken had met aanwezigheid of juist gebrek aan stabiliteit in de regio en dat ze het boek zeker moest gaan lezen. Ik geloof dat ze nog het meest onder de indruk was van de broederband tussen Floris en Job.

Tot en met 14 september, dan sluit de internationale tentoonstelling ‘Jacht op het absolute nulpunt’ , is het museum Boerhaave gratis te bezoeken. Het boek van Floris Cohen ‘De herschepping van de wereld, de moderne natuurwetenschap verklaard’ kun je bijvoorbeeld kopen bij bol.com. Daar kost het 29,95 Euro.